Szkoła Podstawowa nr 2
im. Leonida Teligi w Kamieniu Pomorskim

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Szkoła Podstawowa nr 2 im. Leonida Teligi w Kamieniu Pomorskim w listopadzie br. przystąpiła do realizacji programu edukacyjnego "Śniadanie daje moc".

Najważniejszymi celami programu było:

  • Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.
  • Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.

W ramach programu odbywały się w klasach pogadanki na temat zdrowego żywienia, a pedagog szkolny Pani Katarzyna Pycka opracowała gazetkę dla klas 1-3 pt.: Śniadanie daje moc". W czasie zajęć edukacyjnych przekazywaliśmy naszym uczniom informacje, o roli prawidłowego żywienia, w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania.

12 zasad zdrowego odżywania dla uczniów Według Instytutu Matki i Dziecka

  • Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
  • Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  • Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
  • Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  • Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
  • Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
  • Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
  • Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
  • Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
  • Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
  • Dobrą wodą gaś pragnienie.
  • Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

Dnia 06 listopada 2015 r. we wszystkich klasach 1-3 odbyły się zajęcia praktyczne tzn. nasi uczniowie przynieśli różne produkty, z których przygotowywali wraz z nauczycielami kanapki, sałatki, koktajle i szaszłyki owocowe, a potem je wspólnie przy stole konsumowali. Natomiast klasy pierwsze zaprezentowały koleżankom i kolegom wiersz "Na straganie".

Wierzymy, że udział w programie "Śniadanie daje moc" przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania przez naszych uczniów – w domu i szkole.

mgr Anna Szadkowska