29 października uczniowie klas II c i III b wybrali się na wycieczkę edukacyjną do Marianowa. Celem wycieczki było poznanie różnych gatunków zbóż, z których powstaje chleb, zobaczenie, w jaki sposób powstaje chleb oraz samodzielne przygotowywanie chleba do wypieku.
Warsztaty rozpoczęły od mycia rąk i zakładania kolorowych fartuszków. Następnie dzieci zajęły miejsce przy stole i uczyły się robić podpłomyki. Z ogromnym zaangażowaniem wałkowały ciasto i wycinały wzorki. Następnie ciasteczka zostały upieczone. W trakcie pieczenia podpłomyków uczniowie uczyli się przygotowywać ciasto do wyrobu chleba. Po wykonaniu zdania degustowali przygotowane wcześniej podpłomyki.
Kolejnym etapem warsztatów było zobaczenie tradycyjnych narzędzi wykorzystywanych dawniej do produkcji mąki. Dzieci bardzo chętnie mieliły ziarna w żarnach i maszynce. Własnoręczne robienie drożdżówek było następną atrakcją. W przerwie uczestnicy wycieczki rozwiązywali zagadki oraz układali zdania z rozsypanek wyrazowych. Ostatnim etapem było robienie kruchych ciasteczek.
Po skończonych warsztatach gospodarze poczęstowali wszystkich własnoręcznie przygotowaną pizzą oraz zabrali wszystkich na przejażdżkę turystycznym Meleksem.
Dorota Konarska – wychowawczyni klasy II c
Natalia Kowalska i Joanna Stępień – wychowawczynie klasy III b