W dniach 12 i 13 listopada uczniowie klasy I c wzięli udział w cyklu zajęć edukacyjnych poświęconych pszczołom.
W trakcie zajęć dzieci zapoznały się z pracą bartnika, oglądały narzędzia niezbędne do pracy przy pszczołach, mierzyły odzież ochronną dla pszczelarza. Miały możliwość obejrzeć ramki pszczele, w których pszczoły produkują miód. Mali uczniowie dowiedzieli się, że pszczoły oprócz miodu produkują m. in. wosk, który jest wykorzystywany do produkcji np. świec oraz propolis, wykorzystywany do leczenia wrzodów i ran. Pierwszoklasiści mieli okazję zobaczyć i spróbować jak smakuje pyłek kwiatowy oraz degustować różne rodzaje miodu. Największym zainteresowaniem cieszył się miód lipowy oraz najlepiej wszystkim znany miód wielokwiatowy.
Na zakończenie zajęć ogłoszony został konkurs plastyczny na wykonanie najciekawszej pszczoły.
Laureatami konkursu zostali:
- Zuzanna Kowalska – I miejsce
- Szymon Łobos oraz Zuzanna Garlińska – II miejsce
Wyróżnienia otrzymali:
- Mateusz Jaworski
- Kamil Popiołek
- Zofia Zalas
- Kacper Polak
Laureaci konkursu otrzymali słoiczki pysznego miodu ufundowane przez Pana Krzysztofa Klamborowskiego.
Czy wiesz, że…
Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu. W zależności od gatunku rośliny (pożytku), z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Od tej ciężkiej pracy wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.
Dorota Garlińska – wychowawczyni klasy I c